28 ژوئن تاسیس شرکت سهامی عام
با تاسیس شرکت سهامی عام این شرکتها جزء شرکتهای تجاری محسوب میشوند که بخشی از سرمایه خود را از طریق فروش سهامهای خود تأمین میکنند. در این مقاله به به مراحل و نحوه ثبت شرکت سهامی عام خواهیم پرداخت.
تأسیس شرکتهای سهامی عام و انتشار سهام توسط این شرکتها مستلزم انجام مراحل قانونی خاصی است که این مراحل
عمدتاً در ارتباط با اخذ مجوز عرضهی سهام و ثبت این اوراق نزد سازمان بورس و اوراق بهادار میباشد. در ادامه هر یک از این مراحل توضیح داده شده است.
نحوه ثبت و تاسیس شرکت سهامی عام
براساس ماده 6 قانون تجارت، برای تأسیس شرکت سهامی عام موسسین می بایستی حداقل 20 درصد سرمایه را خودشان تعهد کرده و حداقل 35 درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به نام شرکت نزد یکی از بانکها سپرده و پس ازآن اظهارنامهای به ضمیمهی طرح اساسنامه شرکت و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام، که به امضای کلیه موسسین رسیده باشد، به مراجع ثبت شرکتها تسلیم نمایند و رسید دریافت نمایند. پس از طی این مراحل سهام شرکت در بورس قابل خرید و فروش است، در ذیل جزئیات ثبت شرکت سهامی عام پرداختهایم:
تاسیس شرکت سهامی عام
در نظام حقوقی ایران موسس شرکت به کسی گفته میشود که برای ایجاد شرکت پیشقدم می شود، سرمایه شرکت را از طریق جمع کردن شرکای دیگر فراهم می کند، و مطابق مقررات قانونی اقدامات لازم را برای تشکیل شرکت به انجام میرساند. شایان ذکر است، موسس میتواند شخص حقوقی یا حقیقی باشد.
برای تأسیس شرکت سهامی عام مراحل زیر بایستی طی شود:
- ثبت در اداره ثبت شرکتها: هر گونه فعالیتی برای رسمی شدن نیاز به ثبت در اداره ثبت شرکتها دارد، شرکت سهامی عام نیز، در اولین گام میبایستی نسبت به ثبت در اداره ثبت اقدام نماید
- مشخص کردن موسس و شرکا: از نظر مدنی موسسان در قبال عدم رعایت مقررات قانونی راجع به تشکیل شرکت مسئولند و در صورتی که حکم قطعی بر بطلان شرکت صادر شود آنان به طور تضامنی جوابگوی خسارات ناشی از بطلان به صاحبان سهام و اشخاص ثالث خواهند بود.
- مشخص کردن میزان سهم و مسئولیت هر یک از شرکا (مسئولیت هر یک از شرکا براساس مبلغ اسمی خود فرد است.)
- انتشار اعلامیه پذیره نویسی
- نوشتن تعهد سهام (مشخص کردن سهام و میزان سهم هر فرد و رسمیت دادن به آن از طریق مکتوب کردن آن)
- تشکیل مجمع (حضور تمامی افراد سهیم در شرکت الزامی است)
- مشخص کردن روزنامه کثیرالانتشار مورد نظر
پذیره نویسی چیست؟
پذیره نویسی عبارت است از: عمل حقوقی که به موجب آن شخصی متعهد میشود با تأمین قسمتی از سرمایه شرکت
در حدود مبلغ آورده شده، در شرکت سهامی عام، شریک شود. همچنی تعهد پذیره نویسی با امضای نوشته ای تحقق پیدا می کند که در قانون ایران به آن ورقه تعهد سهم گفته میشود. برای طرح پذیره نویسی بایستی از طرف موسسان پروتکلی طراحی و به امضای همه موسسان برسد و به اداره ثبت شرکتها تسلیم و در آنجا ثبت گردد.
اعلامیه پذیره نویسی بایستی موارد زیر در آن مندرج گردد:
- نام شرکت
- موضوع شرکت
- مرکز اصلی شرکت و شعب آن
- مدت شرکت
- هویت کامل و اقامتگاه و شغل مؤسسین
- مبلغ سرمایه شرکت (با ذکر جزئیات، کلیه سرمایههای نقدی و غیر نقدی و …)
- تعیین چگونگی مزایا در صورت مشخص کردن هرگونه مزایا بین شرکا
- تعیین میزان سرمایه تعهد شده از سوی موسسین
- ذکر هزینههای انجام شده برای تأسیس شرکت و برآورده هزینههای احتمالی پیش رو
- ذکر حداقل سهامی که هنگام پذیره نویسی باید توسط پذیره نویس تعهد شود
- ذکر شماره مشخصات حساب بانکی که مبلغ نقدی سهام مورد تعهد باید به آن حساب پرداخت شود
- ذکر نام روزنامه کثیرالانتشاری که هرگونه دعوت و اطلاعیه بعدی تا انتشار خواهد یافت
- چگونگی تخصیص سهام
برگزاری مجمع عمومی موسس
پس از اتمام پذیره نویسی در مهلت مقرر، مؤسسان باید به منظور اخذ مجوز برگزاري مجمع عمومی مؤسس، نسبت به ارسال مدارک زیر به سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام نمایند.
- فرم تکمیل شدة تأییدیه بانک در خصوص مانده حساب در پایان پذیره نویسی
- فهرست پذیره نویسان
- گزارش هیئت مؤسس به مجمع عمومی مؤسس
- طرح آگهی دعوت پذیره نویسان و مؤسسان به مجمع عمومی مؤسس
- دریافت تاییدیه بانک مرکزی/ بیمه مرکزی
سازمان بورس و اوراق بهادار پس از بررسی و تأیید پذیره نویسی شرکت، اجازه برگزاري مجمع عمومی مؤسس و انتشار آگهی دعوت از پذیره نویسان و موسسان را صادر مینماید. مؤسسان بعد از تأیید سازمان میتوانند نسبت به دعوت از مجمع عمومی مؤسس اقدام نمایند.
در پایان بایستی چنین گفت که شرکتهای سهامی عام، کامل ترین نوع شرکت سهامی بوده و مسلم است برای انجام امور مهم از قبیل استخراج معادن و تجارت با کشورهای خارج و تأسیس کارخانجات و ایجاد سدها، بانکها و پروژههای انبوه سازی ساختمان که با سرمایههای فردی سهامداران امکان تأمین هزینههای جاری نیست، تشکیل شده و گزینه مناسبی برای افرادی است که میخواهند با هزینه اندک کار تجاری را شروع نمایند و بستر مناسبی را فراهم مینماید تا با سرمایههای اندک فعالیتهای کوچکی را راهاندازی نموده و پس از گذشت زمان، آن را گسترش دهند.
سوالات متداول
1- شرکت سهامی عام چیست ؟
شرکتهایی که موسسین آنها قسمتی از سرمایه شـرکت را از طریـق فـروش سـهام بـه مـردم تـامین مـیکنند، این گونه شرکتها “شرکت سهامی عام” نامیده میشوند .
2- حداقل مبلغ برای تأسیس و سرمایه گذاری شرکت سهامی عام چقدر است ؟
5.000.000 ریال .
3- در شرکتهای سهامی عام شرکا و مدیران چه تعدادی هستند ؟
در شرکتهای سهامی عام ، حداقل شرکا 5 نفر و حداقل هیئت مدیره یا مدیران 5 نفر است .
سازمان بورس و اوراق بهادار پس از بررسی و تأیید پذیره نویسی شرکت، اجازه برگزاري مجمع عمومی مؤسس و انتشار آگهی دعوت از پذیره نویسان و موسسان را صادر مینماید. مؤسسان بعد از تأیید سازمان میتوانند نسبت به دعوت از مجمع عمومی مؤسس اقدام نمایند.
بدون نظر