16 ژوئن مسائل حقوقی شرکت سهامی خاص
براساس لایحه اصلاحی قانون تجارت: شرکتهایی که تمام سرمایه آنها در موقع تأسیس منحصراً توسط مؤسسین تامین گردیده است. اینگونه شرکتها، شرکت سهامی خاص نامیده میشوند. در این مقاله به مسائل حقوقی شرکت سهامی خاص و همچنین سرمایه اولیه و حداقل سرمایه شرکت سهامی خاص پرداخته شده است.
میزان سهام هر کس به اندازه مبلغ اسمی سهام فرد میباشد، مثلاً فردی که 2 میلیون تومان در شرکت سرمایه آورده است دو سهم و فردی که 5 میلیون تومان سرمایه گذاری کرده است، 5 سهم دارد.
راهنمای مسائل حقوقی شرکت سهامی خاص
- در شرکتهای سهامی خاص عبارت “شرکت سهامی خاص” باید قبل از نام شرکت یا بعد از آن بدون فاصله با نام شرکت در کلیه اوراق واطلاعیهها و آگهیهای شرکت به طور روشن و خوانا قید شود.
- سرمایه شرکتهای سهامی خاص از یک میلیون ریال نباید کمتر باشد.
- شرکتهای سهامی خاص نمیتوانند سهام خود را برای پذیره نویسی یا فروش در بورس اوراق بهادار یا توسط بانکها عرضه نمایند و یا به انتشار آگهی و اطلاعیه و یا هر نوع اقدام تبلیغاتی برای فروش سهام خود مبادرت کنند.
- انتخاب اولین بازرس یا بازرسان شرکتهای سهامی خاص در مجمع عمومی موسس طبق ماده 20 این قانون بعمل خواهد آمد.
- درشرکت سهامی خاص تادیه مبلغ اسمی سهام جدید به غیرنقد نیز مجازاست.
- درشرکتهای سهامی خاص پس از اتخاذ تصمیم راجع به افزایش سرمایه از طریق انتشار سهام جدید باید مراتب از طریق نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی های مربوط به شرکت در آن نشر میگردد به اطلاع صاحبان سهام برسد.
- شرکت سهامی خاص در صورتی میتواند به شرکت سهامی عام تبدیل شود که اولا موضوع به تصویب مجمع عمومی فوق العاده شرکت سهامی خاص رسیده باشد ثانیاً سرمایه آن حداقل به میزانی باشد که برای شرکتهای سهامی عام مقرر شده است و یا شرکت سرمایه خود را به میزان مذکور افزایش دهد.
مسائل حقوقی شرکت سهامی خاص در خصوص ارکان اصلی شرکت
مجمع عمومی: از مجموع سهامداران شرکت سهامی خاص و مجموع افرادی که شخصیت حقوقی شرکت را تشکیل میدهند، به وجود میآید. این مجمع بالاترین مرکز قدرت شرکت و تعیین کننده مقررات است. این مجامع شامل اقسامی که به شرح زیر میباشد، است:
مجمع عمومی موسس
اولین مجمع صاحبان سهام در شرکتهای سهامی برای تصویب اساسنامه و تعیین مدیران و بازرسان مجمع عمومی موسس نامیده میشود. با توجه به ماده 82 لایحه اصلاحی در صورتی که تصمیمات مجمع عمومی موسس مطابق با قوانین و مقررات صورت پذیرفته باشد، منجر به آگهی تاسیس شرکت میگردد.
مجمع عمومی عادی
مجمع سالیانه دارندگان سهام برای تصویب حسابها و ترازنامه و اختصاص سود و زیان به دارندگان سهام، مجمع عمومی عادی نامیده میشود. این مجمع نسبت به کلیه امور شرکت به جز آن چه که در حیطه وظایف مجمع عمومی موسس و فوق العاده است، میتوانند تصمیمگیری نمایند.
مجمع عمومی فوقالعاده
هر زمانی شرکت سهامی خاص، بخواهد مدت خود را تمدید و یا سرمایه را زیاد کند و یا تصمیم به انحلال شرکت بگیرد، مجمع عمومی فوقالعاده تشکیل میشود.
سرمایه اولیه و یا حداقل سرمایه شرکت سهامی خاص
براساس ماده پنج لایحه قانون تجارت، سرمایه شرکت سهامی خاص نباید از مبلغ 100 هزار تومان کمتر باشد، در صورتی که هزینه شرکت سهامی خاص به هر دلیلی پس از تأسیس کمتر از مبلغ ذکر شده باشد، بایستی اشخاص نسبت به افزایش سرمایه اقدام نمایند یا شرکت به نوعی دیگر تبدیل گردد، در غیر این صورت، هر صاحب نفعی میتواند خواستار انحلال شرکت شود. به همین سبب بایستی هرچه زودتر نسبت به افزایش سرمایه اقدام نمایند.
سوالات متداول
1- شرکت های سهامی خاص برای چه فعالیتهایی مناسبند ؟
شرکتهای سهامی خاص ، به طور کلی محدودیتی برای فعالیت ندارند و قانونگذار شرکت سهامی را هر چند فعالیت آن تجاری نباشد شرکت بازرگانی و تجاری محسوب مینماید .
2- برای ثبت شرکت چه میزان از سرمایه الزامی است ؟
حداقل سرمایه جهت ثبت شرکت صد هزار تومان می باشد .
3- سهامداران شرکت سهامی خاص میتوانند زیر سن قانونی 18 سال باشند ؟
بله در صورتیکه عضو هیات مدیره نباشند و فقط سهامدار باشند مانعی وجود ندارد .
بدون نظر